22/511-200, 22/511-201, 22/511-203, 70/455-45-42
jsi@jsi.hu
22/511-200, 22/511-201, 22/511-203, 70/455-45-42
jsi@jsi.hu

A pitypangból készült gumiabroncs a jövő innovációja

2022-02-28 14:32:14

-A Continental tervei szerint a pitypangból készült gumiabroncsok 2023-ra már a kereskedésekben lesznek-

Fontos állomáshoz érkezett a gumiabroncs gyártás. A közeli jövőben az abroncsgyártás egy új alapanyag felhasználását tervezi bevezetni, méghozzá a gyermekláncfűt, azaz a pitypangot.

A Continental technológiai vállalat és Dirk Pröfer professzor közösen vehette át a Münsteri Egyetem elismerését a pitypangból készülő abroncsokkal kapcsolatos kutatásért. A Taraxagum-projekt célja, hogy olyan szériaérett gumiabroncsokat hozzanak létre, amelyekben a kaucsukfából származó alapanyagot orosz pitypang nedvével helyettesítik.

A kitüntetéssel Münsteri Egyetem azt a több éven át tartó biotechnológiai kutatást díjazta, amelynek során a pitypangtól sikerült eljutni a gumiabroncsig. A kutatást követően a Continental abroncsgyártó legyártott néhány tesztabroncsot. A vállalat hosszútávú céljaként tűzte ki a gumiabroncs-gyártás fenntarthatóbbá tételét, illetve a hagyományos nyersanyagoktól való függőség csökkentését.

Az újonnan kidolgozott módszer segítségével a tudósok optimalizálni tudják az iparilag hasznosítható pitypang termesztési idejét. A Continental előzetes terveinek megfelelően még idén megnyílhat Taraxagum kutatólaboratóriuma a németországi Anklamban. A pitypang nedvéből kinyert kaucsuk előállításával jelentős mértékben csökkenhet a szállítási költség, így jóval kisebb lehet a gumiabroncsok előállításának szén-dioxid kibocsátása, ami hatalmas környezetvédelmi előrelépést jelent az abroncsgyártás kapcsán.

A Continental tervei szerint a pitypangból készülő gumiabroncsok öt év múlva készen állnak a sorozatgyártásra” – hangsúlyozta a Continental Hungaria marketingvezetője.

A kutatásban résztvevő tudósok azért döntöttek az orosz gyermekláncfű felhasználása mellett, mert a nedve hatalmas molekulatömegű, azaz hosszúláncú gumimolekulát tartalmaz. Korábban is tettek már kísérletet a pitypang nedvében található gumimolekulák alkalmazására, de ezek a próbálkozások nem értek el eredményt. Jelenleg azonban siker koronázta a törekvést, a tesztabroncsokon elvégzett kísérletek azt bizonyítják, hogy az ezen eljárással előállított termékek biztonságosak és megbízhatóak. A fejlesztési program nem olcsó mulatság, mint megtudtuk, a Continental gyártó 35 millió eurót költ a gumipitypang laboratóriumára, amelyet a német gazdasági minisztérium is támogat.

A természetes alapanyagú gumiabroncs iránti piaci igény egyre növekszik. A környezettudatosság manapság egyszerre társadalmi elvárás és presztízs. A Continental, Európa és egyben a világ egyik legnagyobb gumiabroncs gyártója a fenntartható fejlődés jegyében ennek a társadalmi, ökológiai és gazdasági szempontból is lényeges kérdésnek kíván eleget tenni.

A jelenlegi tervek szerint 2023-ra a kereskedések polcaira kerülhetnek az innovatív eljárás során pitypangból készült gumiabroncsok. 

Forrás: https://www.gumi-b2b.hu/10-cikk/128-a-pitypangbol-keszult-gumiabroncs-a-jovo-innovacioja

Nálunk online vásárlás esetén 10% kedvezményt adunk abroncsai felszereléséből!!

Kapcsolat

  • Magyarország, 8000, Székesfehérvár, Új Csóri út 19. /8. sz. fő út
  • 22/511-200, 22/511-201, 22/511-203, 70/455-45-42
  • jsi@jsi.hu

Dokumentumok

  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatvédelmi nyilatkozat
  • Bankkártyás fizetés
  • Elállási nyilatkozat
  • Kellékszavatosság
  • Kínált árú és szolgáltatások
  • Megrendelés lemondásának módja
  • Reklamáció benyújtásának módja

Felíratkozás a hírelevélre